Veiligheid
Wanneer je een Caique koopt, kijk dan goed of de kweker wel de juiste gesloten voetringen gebruikt! Je leest straks hieronder waarom een gesloten voetring zo belangrijk is, maar het is misschien nog wel belangrijker dat de voetring niet te klein is! Veel kwekers bezuinigen op goedkopere aluminium ringen (vaak gekleurde ringen) Deze zijn te klein, scherp en gaan niet een vogelleven lang mee. Ze zijn na een tijdje slecht leesbaar en dat is nou juist waarom vogels geringd worden… je moet namelijk kunnen aantonen bij wie en vanaf wanneer een vogel geregistreerd staat. Zie hieronder een stukje uit het blad van de Parkieten sociëteit (nr 3 2022, pagina 17) met wat er fout kan gaan wanneer een kweker kiest voor de goedkopere ring:
Wij gebruiken voor al onze vogels uitsluitend RVS ringen van het juiste formaat! Heb jij een vogel met een ring die te strak zit of een wond veroorzaakt bij jouw vogel? Bezoek dan zsm een dierenarts en laat deze ring kundig verwijderen (niet slechts 1 kant door slijpen en dan aan de ring laten wrikken, maar aan beide zijden van de ring gekoeld door laten slijpen zodat de ring er vanzelf afvalt) De vogel kan dan direct door de dierenarts worden gechipt, zodat je vogel alsnog geregistreerd is. (Het door slijpen van de ringen gaat ook bij dierenartsen fout, wij hebben zelf ervaring met een kundige dierenarts in Utrecht, lees daar onder aan deze pagina meer over!
Welke registratie is er nodig voor het kopen/houden van een Caique?
Omdat er veel vragen zijn over of en hoe je, je caique moet registreren en of je überhaupt papieren nodig hebt voor het houden van een caique, leggen wij dit graag aan je uit:
Sinds 2020 staat zowel de zwartkop caique als de roestkop caique geregistreerd als Cites onder appendix II. Omdat hier veel onduidelijkheid over bestaat leggen wij dit kort uit, ondersteunend met informatie gegeven op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. ( Website RVO)
Appendix II: dit zijn soorten die niet (direct) dreigen uit te sterven. Maar zonder regels kan dat veranderen. Dan kunnen deze soorten wel uitsterven. Ook soorten die veel op een andere bedreigde soort lijken horen bij deze groep.
De EU heeft een aantal extra regels gemaakt. Deze zijn altijd even streng, of strenger dan de regels uit de CITES-overeenkomst. Bijvoorbeeld om een bepaalde soort extra te beschermen. In de extra regels van de EU zijn de beschermde soorten in 4 groepen verdeeld. Deze kunt u terugvinden in:
Bijlage A: hierin staan alle soorten uit Appendix 1 en sommige soorten uit Appendix 2. Ook soorten die niet door CITES beschermd worden staan hierop. Deze soorten worden door andere Europese regels beschermd.- Bijlage B: hierin staan vooral soorten uit Appendix 2. De illegale handel in deze dieren moet minder worden om uitsterven te voorkomen.
Bijlage C: hierin staan vooral soorten uit Appendix 3.Bijlage D: hierin staan soorten die de CITES-overeenkomst niet beschermt. De EU registreert de handel wel.
De rechtbank heeft bepaald dat voor het aantonen van de legale herkomst van in de EU gefokte Bijlage B dieren niet alleen moet worden aangetoond van wie een dier is verkregen, maar dat ook de legale herkomst van de ouderdieren moet worden aangetoond. Je moet dus exact weten wie de kweker is en dat het fokbestand van de kweker aan de eisen van de CITES Basisverordening en CITES Uitvoeringsverordening voldoet. Dit betekent dat bij de aankoop en verkoop van Bijlage B-specimens een volledig ingevulde overdrachtsverklaring volgens het model van de Europese Commissie aanwezig moet zijn.
Zowel de zwartkopcaique als de roestkopcaique staan in Bijlage B. Voor beide vogels is een Overdrachtsverklaring Europees Model verplicht, bij aanschaf of verkoop.
(Een gesloten voetring van het juiste formaat en goed leesbaar is bewijs dat de vogel niet uit de natuur is ontnomen, wanneer een kweker lid is van een vereniging of sociëteit (zoals bijvoorbeeld de parkieten sociëteit,) staat op de voetring het registratienummer van de kweker.
(bron: Website RVO)
(bron: Nederlandse Parkieten Societeit)
(bron: Herkomst aantonen)
Zwartkop Caique
De zwartkop Caique, (Pionites melanocephalus) is een papegaaiensoort. De vogels zijn kleiner dan de gemiddelde papegaai, wat ze tot een compacte vogel maakt. Van kop tot staart zijn ze ongeveer 23 cm groot. Het zijn ondernemende, brutale vogels die niet zomaar voor iemand aan de kant gaan. In vergelijking met een Grijze roodstaart papegaai zijn dit kleine helden, ze durven veel.
Naast dat het levendige vogels zijn, zijn ze ook prachtig gekleurd. Het verschil tussen een man en een pop is moeilijk te zien, maar wel te achterhalen door de vogels te laten sexen. Onze ervaring is dat er kwa karakter niet per se verschil tussen een man en popje hoeft te zitten, echt elke vogel heeft zijn eigen karakter ongeacht of het een man of popje is.
Roestkop Caique
Voor de 2e keer hebben wij dit jaar ook jonge Roestkop Caiques, ook wel bekend als witbuik Caique. Deze Caiques lijken erg op hun zwartkop maatjes, maar wij merken, naast hun prachtige felle kleuren, ook nog andere verschillen op. Wij kennen de Zwartkop Caiques en hun clown karakter al sinds 2009. Het zijn zoals hierboven te lezen staat, echte boeven. De Roestkoppen zijn dat ook, maar anders. Ze zijn net iets rustiger, iets afwachtender dan de Zwartkoppen. Ze komen net zo graag even knuffelen en spelen, maar doen dit bedachtzamer dan de Zwartkoppen, die soms zo druk zijn dat het raketjes lijken.
De Roestkop is dus niet alleen kwa kleur anders, kwa karakter zit er ook wel wat verschil in. Natuurlijk verschilt dit ook weer per vogel. Het zijn net zulke pittige papegaaien als de Zwartkoppen en maatjes voor het leven. Ze spelen leuk met z’n 2 en hebben alle oog voor hun baasjes.
Karakter Caiques
Er word ons regelmatig gevraagd wat voor een vogel deze kleine papegaai nou eigenlijk is. Het karakter van de Caique verschilt natuurlijk per vogel, maar wij nemen onze Caiques als voorbeeld. Ze zijn brutaal, speels en ondernemend. Ze gaan niet gauw aan de kant en zijn ook niet snel bang. Ze zitten graag bij je en willen mee door het huis. Onze Caiques vinden het prachtig om met hun speelgoed te spelen, zowel in als buiten de kooi. Ook zitten ze graag op je schouder en worden ze gekroeld.
Als je niet van lawaai houd kun je beter geen Caique houden. Wil jij tv kijken? Mooi, want deze kleine boefjes kwetteren graag mee met de stemmen die ze horen. Zet jij hem harder? Dat kan deze kleine vogel wel overtreffen. Onderschat het lawaai niet. Wij zeggen altijd, bij twijfel niet oversteken.
Een papegaai neem je voor je leven, of begin er niet aan. Deze soort kan makkelijk 30 jaar of ouder worden en dat betekend dat je er voor een lange tijd aan vast zit. Het zijn trouwe, gezellige kameraden die je graag vergezellen bij je dagelijkse bezigheden. Ze leren makkelijk en worden graag beloond met knuffels of iets lekker. Wij hebben ze leren puzzelen en op commando vliegen, maar er is natuurlijk nog veel meer te leren en ondernemen samen!
Je hoeft niet te wandelen, dus als het regent zit je goed. Maar de kooi moet wel worden verschoond en deze bezige bijtjes willen wel hun portie aandacht. Ook na een lange dag werken als jij er even geen zin aan hebt. Ze zijn druk en kunnen behoorlijk wild spelen, vooral met z’n tweetjes. Hoewel dit allemaal ruig oogt, stelt het vaak niks voor. Ze kunnen als vleermuizen in de touwen hangen, tegen elkaar schreeuwen, en vervolgens samen gaan zitten knuffelen.
Veel gestelde vragen:
Moet ik per se 2 Caiques nemen? Nee dat hoeft niet. Een Caique kan prima alleen in een kooi als hij voldoende aandacht, en speelgoed krijgt. Het is wel heel leuk om 2 van deze vogels samen te houden. Ze spelen graag met elkaar en kunnen dan ook wat langer in de kooi doorbrengen als jij bijvoorbeeld naar je werk bent. Het is geen regel, maar het voegt zeker iets toe voor je vogel en jezelf als je ze samen houd in plaats van alleen.
Kunnen ze in een kleine kooi? Daar worden deze vogels niet gelukkig van. Het is een kleinere papegaaiensoort, maar ze klimmen, klauteren en vliegen graag. Geef ze dus voldoende ruimte en bied ze ook takken aan om op te klimmen en te slopen. Ze vinden het natuurlijk helemaal mooi als ze vaak uit de kooi mogen en misschien zelfs een speelboom, of speelplaats hebben.
Welk speelgoed is geschikt? Let op, deze boefjes zijn pure slopers. Alles kan kapot! Zorg dus dat je altijd toezicht houd op de dingen waar ze mee spelen! Acryl speelgoed ziet er leuk en mooi uit, maar kan echt wel kapot. De schilfers die er vanaf komen kunnen in de krop van je Caique terecht komen en dat is slecht voor de gezondheid van je papegaai. Ze kunnen er zelfs aan doodgaan. Wij hebben ondervonden dat takken en hout het allerbeste bevallen en bij al onze Caiques favoriet zijn. Of we ze nu een klosje geven om te slopen of er een ketting van maken, ze vinden houtjes het einde! Takken die zwieren en zwaaien? Dat is ook een grote topper! Let ook op met sisal touw, het kan geen kwaad, tot het door de vogel word opgekauwt en in de krop terechtkomt. Al veel vogels zijn hieraan gestorven. Wij adviseren om de acryl speeltjes te houden voor wanneer je samen met je vogel gaat spelen en dit niet standaard in de kooi te hangen!
Zoveel rommel maakt zo’n klein vogeltje niet, toch? Uhm, jawel! Vooral als je takken aanbied, moet je niet bang zijn voor een beetje rommel. De zaadjes, houtschilfers en pluisjes liggen wel eens door de kamer. Gelukkig is dit allemaal droog spul en makkelijk op te ruimen.
Maken ze veel lawaai? Als mensen dit vragen dan gaan wij er meestal al vanuit dat ze beter geen papegaai kunnen nemen. Vogels maken geluid, soms ook echt lawaai. Ze kwetteren en willen overal boven uit komen. Het hoeft niet storend te zijn, maar tv kijken of radio luisteren zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar als het donker word gaan de vogels zelf rustig zitten slapen en zijn ze ook stil. Wij doen niet aan doeken over de kooi, de vogels zien zelf wanneer het donker word en tijd is om te gaan slapen.
Heb je meer vragen over deze prachtige papegaaiensoort? Mail ons dan voor informatie en ervaringen met onze eigen Zwartkop Caiques.
BLIJF OPLETTEN
Dit voorjaar zijn we enorm geschrokken. De ring van Roestkop Caique Bengel zat ineens niet meer op zijn plek (te hoog) en we kregen hem niet meer naar beneden, zelfs niet meer olie of vaseline. Na een hele avond gebeld te hebben met dierenartsen in onze omgeving besloten om de volgende ochtend naar utrecht te rijden. Bij de dierengeneeskliniek urecht konden ze ons gelukkig helpen. Kleine Bengel werd onder narcose gebracht en de arts heeft heel geduldig haar ring aan 2 kanten doorgeslepen (nooit aan 1 kant, en dan aan het ringetje buigen, want dan breekt het pootje!) Er moest steeds gekoeld worden omdat het ringetje en het pootje anders te warm zouden worden. Hierna hebben we ervoor gekozen om de kleine te laten chippen zodat ze wel geregistreerd is, maar ringloos. We kregen als tip om nooit naar een spoedkliniek te gaan als er gewacht kan worden tot de volgende dag. Er worden namelijk heel wat pootjes gebroken, verbrand of de vogel overleefd de narcose niet…. gelukkig is alles in orde met onze kleine Bengel.